Styczeń i luty kojarzą
się nie tylko z postanowieniami noworocznymi i karnawałem. To także okres
powtarzających się mrozów i odwilży. Częsta zmiana temperatur otoczenia z
gorących pomieszczeń i mrozów na zewnątrz. Jeżeli chcecie
uniknąć kolejek do apteki oraz czekania na infolinii przychodni lekarskiej,
zapraszamy do zapoznania się z naturalnymi środkami ochrony przed spadkiem
odporności.
Żurawina
jest rośliną której naturalnym środowiskiem bytowania są miejsca
wilgotne. Na półkuli północnej krzewy żurawiny występują w tundrze, a w Polsce
spotkać ją można na torfowiskach, w kilku regionach kraju.
Żurawina
jest ważnym owocem dla tradycji regionalnej regionu Wielkich Jezior w Ameryce.
Owoce tej rośliny były szeroko używana przez indiańskie plemiona jako antidotum
na zatrucie krwi. Indianie szykując się na wyprawy wojenne przygotowywali
zapasy regionalnego dania zwanego pemikan (od pemmicane, tłuszcz), które to
składało się z suszonego na słońcu mięsa łosi lub jeleni, pokrojonego w paski i
wymieszanego z bizonim łojem i owocami żurawiny. Mięso to stanowiło nadzienie
do ulepionych z mąki bochenków. Ze względu na dużą ilość witaminy C, żurawina
cieszyła się również powodzeniem wśród amerykańskich kolonizatorów. Kultywację
żurawiny na masową skalę rozpoczął kapitan Henry Hall- weteran Amerykańskiej
Rewolucji, który żył w North Dennis. Po wojnie osiadł w swojej posiadłości nad
Cape Cod Bay, gdzie założył wielką plantację żurawiny. Startą żurawinę
umieszczał w beczkach i wysyłał do portu w Bostonie, skąd była sprzedawana
brytyjskim żeglarzom, którzy używali jej w celu wzmocnienia odporności i
zapobiegania szkorbutowi. Od 1912 r. galareta z żurawiny w puszce, produkowana
przez firmę Ocean Spray, zaczęła robić furorę jako nieodłączny składnik Święta
Dziękczynienia, które to zwykły odbywać się pod koniec zbiorów żurawiny.
Żurawina
jest tradycyjnie stosowana do przyprawiania mięsa, ze względu na swoje małe,
czerwone jagody o charakterystycznym cierpkim, kwaśnym smaku. Zawdzięczają go
one wysokiej zawartości delfinidynie- związków z grupy antocyjanów, którą
znajdziemy także w jagodach czy czarnym bzie. Według badań
National Institutes of Health Office of Dietary Supplements sok z żurawiny
wyróżnia wysoką zawartość witaminy C, wynoszącą 23,5 mg/ 100g jagód. Stanowi to
około 40% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten związek. Ponadto,
w żurawina jest źródłem witamin wzmacniających wzrok oraz układ nerwowy z
grupy B (B1 oraz B2) oraz pierwiastków takich jak magnez, sód, żelazo,
potas, wapń. Antyoksydanty w postaci karotenoidów i polifenoli,
neutralizują działanie wolnych rodników, co wpływa pozytywnie na
ochronę komórek organizmu i opóźnienie procesów starzenia. Żurawina działa
przeciwgorączkowo i wzmacniająco z uwagi na obecność kwasu benzoesowego, który
także stosowany jest w leczeniu zakażeń bakteryjnych pęcherza i nerek.
Komentarze
Prześlij komentarz