Salto i Vara- ekologiczny połów ryb na Azorach
W obliczu wzrostu
populacji na świecie i ogromnego popytu na ryby i owoce morza, wielkie firmy
organizują szeroko zakrojone połowy za pomocą przepastnych sieci, do których
trafiają nie tylko ryby sprzedawane przez producenta. Masowość kilkutonowych
połowów stawia jednak pytanie o przyszłość morskiego ekosystemu, w którym brak
jednego ogniwa w łańcuchu pokarmowym może spowodować katastrofę środowiskową na
zasadzie efektu domina.
Alternatywą
wobec masowych połowów są rodzinne firmy, promujące zrównoważony połów skupiony
na połowie konkretnych ryb, które będą następnie obrabiane i sprzedawane.
Portugalska wyspa z pasa Azorów, Sao Jorge zrzesza niezależnych rybaków
wiernych świętej zasadzie „Salto&Vara” („skok i tyczka”). Zasada
zrównoważonego połowu, która jest kulturowym dziedzictwem Azorów spajającą
społeczność rybacką, opiera się na umownej zasadzie wedle której jeden rybak
łowi za pomocą jednej wędki. Rybacy z Azorów przykładają dużą wagę do
selektywnego wybierania ryb, które są według nich dojrzałe i dorodne. Wyspa Sao
Jorge znajduje się na terenach czystej wody, nieskażonej zanieczyszczeniami.
Nazwa
metody „skok i tyczka” wynika z przebiegu rybołóstwa na Azorach- najpierw rybak
nadziewa przynętę na hak, a następnie kiedy złapie odpowiednią rybę, jego
zadaniem jest szybkie i mocne wyciągnięcie ryby, która wyskakuje z wody.
Kultywowanie metody „skok i tyczka” w łowieniu tuńczyka, rozpowszechnione przez
rybaków z Azorów oraz Malediw spowodowało, że ten typ rybołóstwa jest uznawany
za ekologicznie przyjazny ze względu na to, że eliminuje przypadkowe złapania
niedojrzałych ryb lub morskich skorupiaków, które to są wyrzucane i nie
przeznaczane na sprzedaż. Wyspa Sao Jorge słynie z przetwórstwa rybnego, zaś
tuńczyk z Azorów jest uwielbiany ze względu na swój smak doprawiany lokalnymi
ziołami, takimi jak czosnek, cebula czy przyprawy korzenne. Na Sao Jorge od lat
firmą zajmującą się przetwórstwem tuńczyka z Azorów jest Santa Catarina,
znajdująca się w wiosce Calheta. Złowiony tuńczyk jest przewożony do fabryki,
gdzie jest gotowany oraz obcinany ręcznie oraz doprawiony ręcznie zebranymi
przyprawami z miejscowych upraw, a następnie puszkowany. Naczelną zasadą jest
firmy jest całkowicie własnoręczna produkcja tuńczyka, który jest także
naturalnie przyprawiany i nie zawiera dodatków konserwantów i wzmacniaczy
smaku. Tradycja zrównoważonego połowu na Azorach została doceniona przez
Greenpeace, który nagrodził konserwy z tuńczyka firmy Santa Catarina tytułem
Najbardziej Zrównoważonych Konserw Tuńczyka na świecie.
Zwolennicy zrównoważonego połowu zaznaczają problem braku selekcji ryb przy dzisiejszych połowach, które w obliczu swojej masowości narażają ekosystem morski na zjawisko zwane „by-catch”, czyli przypadkowe łapanie innych morskich okazów na terenach połowu tuńczyka. Współczesne, masowe połowy zagrażają rybom, których populacja odnawia się naturalnie zbyt wolno jak na warunki współczesnej masowej podaży i konsumpcji.
Zwolennicy zrównoważonego połowu zaznaczają problem braku selekcji ryb przy dzisiejszych połowach, które w obliczu swojej masowości narażają ekosystem morski na zjawisko zwane „by-catch”, czyli przypadkowe łapanie innych morskich okazów na terenach połowu tuńczyka. Współczesne, masowe połowy zagrażają rybom, których populacja odnawia się naturalnie zbyt wolno jak na warunki współczesnej masowej podaży i konsumpcji.
Alternatywą
wobec masowych połowów prowadzonych przez wielkie firmy rybackie są lokalne
rybackie rodzinne interesy, których logiką pracy nie jest tylko komercyjny
zysk, ale także naturalna reprodukcja lokalnego ekosystemu morskiego, której to
celem jest przestrzeganie zasady „skok i tyczka”, integrującej rybacką
społeczność Sao Jorge. Pod koniec lat 90. problem masowych połowów oraz
związanego z nim zjawiska „by-catch” postawił na nowo pytanie o możliwości naturalnej
reprodukcji morskiego ekosystemu. Rybacy z Azorów zaczęli współpracować z
organizacją pozarządową Earth Island Institute, która zorganizowała Observation
Program for the Fisheries of the Azores (POPA), którego celem było przybliżenie
pracy i życia codziennego rybaków z Azorów, jak i promocja metod zrównoważonego
połowu. Organizacja ta nadała także rybakom z Azorów certyfikat „Friend of the
Sea”, którym odznaczani są rybacy, stosujący metody połowy przyjazne morskiemu
ekosystemowi.
Komentarze
Prześlij komentarz